Stress coaching

Sterk onder stressStress verwijst naar de lichamelijke en mentale veranderingen die gebeuren in functie van een aanpassingsrespons. Ons zenuwstelsel neemt waar dat we aandachtiger, waakzamer, gefocust moeten zijn, om een bepaalde prestatie te leveren. Dit is op zich niets problematisch, maar een onderdeel van ons dagelijks functioneren. Waar we wel rekening mee moeten houden is de intensiteit en duur van deze respons. Ons zenuwstelsel is namelijk gemaakt om sprintjes te trekken. Korte momenten van stress moeten altijd gevolgd worden door een recuperatieperiode. Wanneer we daarentegen gedurende langere tijd in deze toestand blijven functioneren, gaat ons zenuwstelsel haperen. Een marathonloper moet namelijk ook een andere strategie gebruiken dan een sprinter. 

Als ons zenuwstelsel gedurende een te lange periode in stress modus blijft hangen, ontstaat er namelijk een rigiditeit in het systeem. Men kan als het ware steeds moeilijker terugschakelen naar een lagere versnelling, zelfs wanneer de stress uitlokker niet meer aanwezig is. Dit zal uiteindelijk resulteren in lichamelijke en mentale haperingen en uitval. Je slaap kan hierdoor verstoord raken, je recuperatie vermogen daalt, je cognitief functioneren wordt belemmerd en je vermoeidheidsgevoel stijgt.  

Merk je volgende symptomen, dan is stress coaching iets voor jou:

  • Je kan overdag en/of 's avonds moeilijk tot rust komen (lichamelijk en/of mentaal)
  • je kan niet stoppen met denken
  • je slaap is verstoord door piekeren 
  • Je bent continue waakzaam en alert, zelf zonder duidelijke reden
  • je reageert steeds heftiger op prikkels
  • Je ervaart lichamelijke signalen van onrust, zoals hartkloppingen, maagkrampen, prikkelbare darmen,...

Op basis van een intakeprocedure vergaren we informatie om een stress programma op te stellen die past bij jou. Dit aangepast programma combineert fysiologische kennis over de werking van het zenuwstelsel – en specifiek het stress systeem- , technieken uit de cognitieve gedragstherapie, psychofysiologie en gezondheidspsychologie. Het doel is opnieuw meer inzicht en flexibiliteit in je stress systeem te creëren, zodat je stress opnieuw een bondgenoot wordt in plaats van een vijand.

Brainwise organiseert zowel individuele begeleidingen als groepstrainingen. Contacteer ons voor meer informatie!

Meer info