Downloads

Hier zijn alvast een aantal handige instrumenten om zelf aan de slag te gaan!

Ademen met aandacht

Ademen met aandacht is een eenvoudige meditatie oefening waarbij je jouw aandachtssysteem traint om zich te focussen op 1 zintuig: de tastzin. Je gaat tijdens de oefening met veel aandacht voelen wat er in je lichaam gebeurt wanneer je in- en uitademt. Dit doe je zonder je ademhaling te veranderen, deze mag automatisch blijven lopen.

World Sleep Day 2021 Slaap tips

In het kader van de Wereld Slaap Dag 2021 delen we een paar interessante weetjes en tips over slaap. Dowload gerust en deel met mensen die hiermee aan de slag kunnen.

Slaap apneu test

Via deze test kan je het risico op slaap apneu testen. Is je score 'gemiddeld' of 'hoog', neem dan zeker contact op met je huisarts of een slaaplabo bij jouw in de buurt. Je kan deze test ook online in het Engels uitvoeren, waarbij de score voor jou wordt berekend: http://www.stopbang.ca/osa/screening.php

Energie dagboek

Het energie dagboek kan je gebruiken om meer inzicht te verwerven in je dagelijkse/wekelijkse energiegevers en -nemers die je algemene energie niveau beïnvloeden. Het doel is om meer voorspelbaarheid en een gevoel van controle te creëren, waardoor je angst en stress verminderen. Het biedt ook de kans om na te denker over het introduceren van bijkomende energie gevers.

Veel succes!

Slaapdagboek

Meten is weten!

Het slaapdagboek vormt de hoeksteen van elke slaaptraining. Vooraleer je begint zaken aan te passen, is het altijd goed om eerst even te observeren. Met het slaapdagboek ga je minimum 1 week, liefst 2 weken, elke ochtend aangeven hoe jij je nacht hebt ervaren. Het gaat hier niet om een exacte weergave, maar een subjectieve inschatting. Je hoeft dus zeker niet elke keer je wakker wordt naar de klok te kijken!

Na de observatie periode gebruik je het slaapdagboek als een monitoring instrument. Je kan nauwkeurig bijhouden of bepaalde veranderingen in je gewoontes ook effectief een effect op je nacht hebben.

Veel succes!