blog

mentaal welzijn
slaap
stress
22 februari 2021

Tast slaaptekort je mentaal welzijn aan?

In dagdagelijkse praatjes wordt slaap wel eens aan humeur gelinkt. Je zei vast wel eens: “Ik ben niet goed gezind, ‘k heb slecht geslapen.” En allicht was dit een van je moeders uitspraken: “Ga maar vroeg naar bed, dan voel je je morgen beter!” Maar klopt dat wel? Heeft slaap invloed op je goed gevoel?

Lees meer
slaap
immuunsysteem
vaccin
22 februari 2021

Zo verhoog jij je weerstand én de effectiviteit van vaccins

Door de coronapandemie willen we meer dan ooit onze immuniteit verhogen, en hopen we dat vaccins ons de beste bescherming bieden. Maar ook omdat de werking van antibiotica onder druk staat, is onze natuurlijke weerstand zeer belangrijk. Zal ik je nu iets verklappen? Er bestaan twee heel eenvoudige methodes om je afweersysteem te versterken én de effectiviteit van je vaccins te verbeteren. En ze zijn nog gratis bovendien.

Lees meer
slapeloosheid
lockdown
covid19
09 december 2020

Corona-slapeloosheid: wat is het en wat kan je eraan doen?

We zijn december 2020, in gedeeltelijke lockdown tijdens de tweede coronagolf. Zowel vanuit bedrijven, als vanuit de toenemende aanmeldingen in de praktijk, merk ik steeds meer vraag naar begeleiding van mensen met slaapproblemen. Heel wat mensen die normaal goed slapen, ervaren de laatste maanden meer en meer slaapklachten. Wat is deze corona-slapeloosheid, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen? 

Lees meer
vermoeidheid
covid19
stress
11 mei 2020

vermoeidheid in tijden van Corona.

Moe? Uitgeput?
Merk je ook dat je steeds minder energie hebt sinds de lockdown maatregelen? Zelfs die extra tijd die je wint door niet meer te pendelen naar het werk helpt niet meer. Voor vele gezinnen met kinderen is het jongleren en worden verschillende rollen gecombineerd. Plots zijn we niet ofwel even werknemer, ofwel even ouder, ofwel even partner. Neen, nu zijn we al deze rollen tegelijkertijd, de hele tijd.... En dat is uitputtend! Die vermoeidheid wil niet per se zeggen dat je niet goed slaapt, maar wijst er eerder op dat je stress systeem te lang aanstaat. Hier alvast enkele tips:

Lees meer
covid19
slaap
stress
relaxatie
31 maart 2020

Leven in tijden van Corona

De laatste weken zijn een rollercoaster geweest, voor mijzelf, mijn professionele activiteiten en mijn gezin. Daar sta je dan, plots gelimiteerd in al je doen en laten, is je wereld gekrompen tot je huis en de tuin (als het weer het toelaat), zijn je kinderen 24/7 in je buurt en wordt een uitstapje naar de supermarkt het hoogtepunt van je dag. Hoe hou je je fysieke en mentale gezondheid op pijl in deze bevreemde tijden?

Lees meer
slapen
prestatie
cafeïne
13 februari 2020

cafeïne: prestatiebevorderend of niet?

Cafeïne is een psychoactieve substantie die misschien wel het meest is ingeburgerd geraakt bij het grote publiek. In de algemene volwassen bevolking is koffie een gegeerd drankje dat bij menig gezin al bij de ontbijttafel onontbeerlijk is geworden en een vaste partner-in-crime op kantoor. Het zorgt ervoor dat we ons minder moe en meer geconcentreerd voelen, waardoor het ook de indruk wekt dat we beter presteren wanneer we het drinken. Maar is dat wel zo?

Lees meer