Moe? Uitgeput?
Merk je ook dat je steeds minder energie hebt sinds de lockdown maatregelen? Zelfs die extra tijd die je wint door niet meer te pendelen naar het werk helpt niet meer. Voor vele gezinnen met kinderen is het jongleren en worden verschillende rollen gecombineerd. Plots zijn we niet ofwel even werknemer, ofwel even ouder, ofwel even partner. Neen, nu zijn we al deze rollen tegelijkertijd, de hele tijd.... En dat is uitputtend! Die vermoeidheid wil niet per se zeggen dat je niet goed slaapt, maar wijst er eerder op dat je stress systeem te lang aanstaat. Hier alvast enkele tips:

1. Deze vermoeidheid is normaal en betekent alleen maar dat jij meer dan je best doet! Wees vriendelijke voor jezelf.

2. Plan verschillende pauzes in en periodes waarin je slechts 1 rol opneemt. Probeer af en toe los te koppelen van al je 'to do's', zowel privé als professioneel.

3. Ga naar buiten! Beweeg en stel jezelf bloot aan zonlicht. Zowel voor je werk als met de kinderen kan je misschien taken buiten doen. Doe een telefoongesprek of conference call al wandelend. Oefen de maaltafels met je kind al wandelend.

4. Besteed aandacht aan je voeding. Eet gezond, drink niet teveel koffie en alcohol. Dit zal je aandacht en energiepeil ten goede komen.

5. Aanvaard dat dit uitzonderlijke tijden zijn en dat het misschien niet mogelijk is om dezelfde prestaties te leveren onder deze omstandigheden in vergelijking met een hele dag gefocust op het werk te zijn. Ga zeker ook het gesprek aan met je werknemer en toets af op welke manier je taken tijdelijk kunnen aangepast worden.

6. Dit is een marathon en geen sprint. Wees dus spaarzaam met je energie en tracht ook activiteiten in te lassen die je net energie geven of je opladen.

7. Ontspan, gebruik buikademaling of een meditatie oefening om te deconnecteren. Ontspanning komt er niet zomaar, het is iets dat je moet activeren.

8. Neem voldoende tijd ’s avonds om tot rust te komen. Ga niet te laat slapen en zorg voor voldoende tijd om aan je broodnodige nachtrust tegemoet te komen. Slaaptekort zorgt voor meer stress en angst overdag.

Wens je graag begeleiding? Bij Brainwise kunnen we je verschillende relaxatie en meditatie technieken aanleren, ook online. Contacteer ons gerust!

Aisha Cortoos
Klinisch Psycholoog - psychotherapeut - doctor in de psychologie
Slaap en stress expert