Lichttherapie

Regulator van je circadiane ritme

Lichttherapie is een wetenschappelijk bewezen manier om je circadiane klok efficiënt te verschuiven. Het onderdrukt je slaaphormoon, melatonine.  Wanneer je lijdt aan een te vroeg slaapfasen syndroom (ASPS), wordt je te snel slaperig in de avond en ben je veel te vroeg wakker in de ochtend. Het gebruik van lichttherapie in de vroege avond kan je helpen om je interne klok wat uit te stellen. Wanneer je echter last hebt van een verlaat slaapfasen syndroom (DSPS), waarbij je te laat slaperig wordt en 's morgens moeilijk wakker wordt, kan lichttherapie in de ochtend helpen. Dit laatste komt heel vaak voor bij adolescenten (16j - 21j) en heeft een nefaste invloed op hun schoolse prestaties.

Daarnaast is lichttherapie aangewezen bij shiftwerkers, jetlag en mensen die zeer gevoelig zijn aan het ontbreken van zonlicht tijdens de wintermaanden. Dit laatste uit zich in toenemende slaapklachten, humeursschommelingen en vermoeidheid.

Bij brainwise stellen we een eenvoudig plan van aanpak op en kan je met eenvoudige adviezen zelf je circadiane klok aanpassen.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Stay tuned.
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief