Slaaptraining: Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie (CGT-I)

Beter leren slapen of slaapoptimalisatie in 6 weken

De internationaal erkende slaaptraining 'Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie' (CGT-I) is een wetenschappelijk onderbouwd programma dat na 6 weken bij 80% van de deelnemers tot significante verbeteringen leidt (C. Morin et al., Sleep, 1999). Er worden nieuwe vaardigheden aangeleert om opnieuw meer controle te krijgen over het slaap-waakritme. Het combineert fysiologische kennis over slaap en waak en cognitief gedragsmatige interventietechnieken om veranderingen op gang te brengen. Mensen slapen sneller in, worden minder wakker, slapen vaster en dieper en voelen zich 's morgens meer uitgerust. Onderzoek toont ook aan dat deze resultaten na 1 jaar nog steeds aanwezig zijn. 

Eens CGT-I training bestaat uit een aantal vaste onderdelen:

  1. Basis slaap-waakfysiologie: Eerst dien je over de juiste kennis te beschikken, vooraleer je veranderingen kan aanbrengen. Wij geven jou de noodzakelijke wetenschappelijk kennis over je slaap en waaksysteem, zodat jij zelf een beetje slaap expert wordt.

  2. Gedragsinterventies: Via specifieke gedragsmatige interventietechnieken gaan we jouw fysiologisch systeem 'herprogrammeren'
    1. Slaap- of bedrestrictie: Meestal zijn mensen die slecht slapen gericht op het verkrijgen van meer slaap, maar dat is niet de juiste aanpak bij slapeloosheid. Met slaaprestrictie gaan we direct inwerken op je slaapsysteem en beperken we je tijd in bed. Dit zorgt voor een verhoogde slaapdruk en resulteert in een 'verdieping' van je slaap. Het streefdoel hier is dus niet meer slaap, maar vooral kwalitatieve slaap. Van zodra je slaapsysteem opnieuw kwaliteitsvolle slaap produceert, gaan we over naar kwantiteit en streven we naar meer kwaliteitsvolle slaap. Deze volgorde in het rebooten van je slaapsysteem is cruciaal!
    2. Stimulus controle: we controleren de associaties die je autonome zenuwstelsel maakt, met andere woorden wat doe je in welk omgeving en op welk tijdstip. 

  3. Cognitieve training: via cognitieve training werken we in op de automatische stressvolle piekergedachten die overdag, 's avonds en 's nachts vermijden dat je stress systeem voldoende terugschakelt.

  4. Stress management: een volledig overzicht van stress management technieken wordt aangeboden. Gaande van buikademhaling, hartcoherentie tot mindfulness oefeningen. Daarenboven wordt hier ook altijd aandacht besteedt aan de link met het psychofysiologisch kader. Je krijgt dus met andere woorden niet enkel oefeningen, maar ook de uitleg over hoe dit gelinkt is aan de werking van je zenuwstelsel.