2019: een nieuw jaar, een frisse start... en meer slaap!


Het nieuwe jaar is voor veel mensen een kans om opnieuw te beginnen. Goede voornemens en nieuwe doelen vooropstellen. Stoppen met roken, stoppen met snoepen, minder alcohol drinken, meer sporten, gezonder eten,… Noem maar op! Maar er is 1 belangrijk doel dat alle andere doelen voorbij steekt: meer of beter slapen!

Eerste en vooral is slaap 1 van de 3 pilaren van een goede gezondheid! Waarom daar dan niet in investeren? Maar wat veel belangrijker is, is de invloed die slaap heeft op al die andere typische goede voornemens. Door je slaap te verzorgen, ga je automatisch de kans vergroten om aan die andere goede voornemens toe te komen.

Belangrijke vaardigheden die nodig zijn bij het vasthouden aan nieuwe voornemens zijn wilskracht en zelfcontrole. Deze maken het namelijk mogelijk om lang genoeg vast te houden aan een nieuwe gewoonte zodat deze geconsolideerd wordt.
Onderzoek toont aan dat mensen die trachten hun impulsen te weerstaan of gedrag te controleren, meer activiteit vertonen in de prefrontale cortex (helemaal vooraan het brein). Hier zetelt de “CEO” van ons brein. Wanneer we te weinig hebben geslapen, tonen beeldvormingsstudies van onze hersenen (fMRI studies) aan dat de activiteit in diezelfde regio net daalt. Concreet betekent dit dat alle “CEO” functies verstoord raken, waaronder dus ook onze impulscontrole en wilskracht. Door minder te slapen, gaan we minder goed weerstand kunnen bieden aan die zoetigheden, de sigaret, junkfood of het binge-watchen op Netflix in plaats van een eindje te gaan joggen. Daarenboven resulteert slaaptekort ook vaak in een algemeen verhoogd stressniveau en reageren we dus ook sneller op bijkomende stressvolle prikkels. Het gevolg is dat we in een negatieve vicieuze cirkel terecht komen en vaak weer teruggrijpen naar die zoetigheden, die sigaret, dat extra glaasje alcohol op het einde van de dag, om de stress naar beneden te krijgen…

Samengevat, hier alvast 5 goede redenen om in te zetten op meer slaap in 2019. De rest volgt vanzelf!

  1.  Voldoende slaap verbetert je wilskracht en je impulscontrole. Je vertoont meer zelfcontrole en bent beter bestand tegen externe verleidelijke prikkels.

  2.  Voldoende slaap heeft een invloed op je metabolisme en je hongergevoel. Slaaptekort zorgt namelijk voor minder leptine, het hormoon dat ons hongergevoel stilt. Daarenboven zal je vermoeider zijn overdag en daardoor naar een snelle energieshot zoeken, zoals bijvoorbeeld een caloriereep, chips of meer koffie. Wanneer we voldoende slapen, zullen we dus sneller het hormonaal signaal krijgen dat we voldoende hebben gegeten en hebben we minder verlangen naar junkfood en snelle suikers. Alvast heel behulpzaam bij het goede voornemen om gezonder te eten.

  3.  Voldoende slaap zorgt voor een algemene daling van je stressniveau overdag. Je zal minder reflexief en automatisch reageren op stresserende prikkels. Je voelt meestal ook dat je duidelijk weerbaarder bent tegen stress.

  4. Voldoende slaap verbetert je algemene stemming. Je zal daardoor ook je omgeving en wat je meemaakt met een positievere bril bekijken, positieve ervaringen meer opmerken en opslagen in je geheugen. Dit zorgt ervoor dat we gemotiveerd blijven wanneer het een dagje minder goed gaat met onze voornemens.

  5. Fysieke activiteit overdag heeft een positieve invloed op je slaap, maar slapen is cruciaal bij het vasthouden aan je sportprogramma en het recupereren hiervan. Slaaptekort resulteert in een verhoogde vermoeidheid, waardoor we vaak niet meer gaan sporten. Daarenboven zal slaaptekort ook een deel van het voordeel van een sport- en fitness programma teniet doen. Ons recuperatievermogen daalt, we herstellen minder van een fysieke inspanning en we hebben vaak het subjectieve gevoel dat het te zwaar is, waardoor we sneller opgeven.

Een goede start begint dus bij meer slapen!

Aisha Cortoos
Klinisch Psycholoog - Psychotherapeut - Doctor in de Psychologie
slaap/stress expert